El centre històric d'Alcúdia

Ja hem dedicat una excursió a la història d'Alcúdia: la de l'Alcúdia romana. Aquesta excursió d'ara, que s'ha de fer a peu, consisteix en visitar la part vella de la ciutat actual, que s'ha anat formant a partir de la conquesta catalana de l'any 1229. Molt prest ja hi va haver parròquia , i en temps de Jaume II de Mallorca ja es començaren a edificar les murades.

Es poden aprofitar els dimarts i els diumenges si a més es vol visitar el mercat. Aquesta excursió la pot fer cadascú seguint l'itinerari que més li agradi, amb tot, no volem deixar d'assenyalar alguns llocs que tenen un interès especial. Molt recomanable és fer una volta seguint el camí de Ronda, que és el carrer interior del cordó de muralles, i observar les dues magnífiques portes que encara estan en peu: la Porta del Moll o de Xara, i la Porta de Sant Sebastià, també anomenada de Mallorca.

Un edifici molt important és l'església parroquial de Sant Jaume, amb unes característiques monumentals que no tenen altres edificis. Un altre de destacable és Can Torró, actualment ocupat per la biblioteca del mateix nom.

 

Té un doble aspecte a considerar: un casal del segle XIV molt ben restaurat que serveix de marc a la biblioteca més moderna de les illes Balears. Aquest casal està al carrer d'en Serra, ben veïnat hi ha un edifici molt antic, Can Fondo, que té l'escut de la ciutat més antic que es coneix. Altres casals que només es poden veure de defora són Can Domènec ( a la façana d'aquest casal hi ha l'escut de la Corona d'Aragó, que estava a la porta de Mallorca ), Can Calvó al carrer dels Albellons, i Can Canta al carrer Major. En aquest mateix carrer hi ha l'Ajuntament que és un edifici de principis del segle XX que crida l'atenció per la seva singularitat. 

 

 

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal, Política de Privacitat i Protecció de Dades

RAT

Desenvolupat per 3digits