La Talaia d'Alcúdia

Damunt de la muntanya de La Talaia, a 446 metres d'alçada i dominant les dues badies que envolten el terme municipal, trobam una torre. Són les restes de la Talaia de La Victòria, la construcció de la qual es va iniciar l'any 1567 i que es va enderrocar definitivament l'any 1936, després d'un llarg període d'abandonament. La construcció formava part del conjunt de torres i talaies disposades en punts estratègics del litoral per a vigilar la costa i transmetre els avisos de perill mitjançant senyals de fum durant el dia, i de foc durant la nit. L'estratègia permetia comunicar ràpidament les notícies, fins que arribaven al centre de comandament que estava a Palma.
Aquest sistema fou perfeccionat a finals del segle XVI per Joan Binimelis, prevere, matemàtic i astrònom mallorquí, i era semblant al que estava establert a d'altres costes mediterrànies per a fer front a l'amenaça turca.
Des de la Talaia també es transmetien missatges a la ciutat d'Alcúdia, mitjançant banderes que onejaven al capdamunt d'un pal.
La torre era de planta circular, amb una sola habitació sobre la que es situava el terrat, defensat amb una paret sobre una mènsula. La porta d'accés estava a una certa alçada i s'accedia a ella per una escala de fusta i una corda, que es retiraven en cas de perill. Damunt la porta, i per a completar la defensa, s'obria una finestra amb matacà.
Hi feien guàrdia dos guaites que només disposaven d'armes lleugeres, ja que la seva missió no era defensiva.
La muntanya de la Talaia és un lloc emblemàtic pels alcudiencs.

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal, Política de Privacitat i Protecció de Dades

RAT

Desenvolupat per 3digits