Projecte de recuperació de l'Estany dels Ponts.

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/estany-m.jpg

Donació de 500 mil metres quadrats a l'Ajuntament d'Alcúdia per part del Banc de Santander per al projecte de recuperació de l'Estany dels Ponts

El projecte presentat per l’Ajuntament d’Alcúdia i WWF Espanya en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, preveu una durada de tres anys i suposaria un impacte mediambiental molt positiu per a la badia mallorquina i també per al turisme.

El Banc de Santander a través de la seva filial de sòls LandCo, ha donat a l’Ajuntament d’Alcúdia, a Mallorca, prop de 500.000 metres quadrats de zona humida, perquè desenvolupi el projecte de recuperació de la zona  humida de l’Estany dels Ponts que ha impulsat WWF Espanya i que a més comptarà amb la participació d’altres entitats i institucions com el Govern de les Illes Balears o la Universitat de les Illes Balears. Aquesta ha estat una zona degradada durant molts anys amb els continus abocaments de residus i usos no controlats.

El passat 16 de març l’Ajuntament d’Alcúdia de la mà de WWF i de la UIB va presentar el projecte  “RestaurAlcúdia” a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, per al foment d’actuacions dirigides a la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundació en els entorns fluvials, que inclou les zones humides de Maristany i Estany des Ponts, on s’ubiquen els terrenys donats.

El projecte “RestaurAlcúdia” pretén la renaturalització de les zones humides urbanes de Maristany i Estany des Ponts que formen part del corredor ecològic de la Badia d’Alcúdia. l’objectiu és minimitzar el risc d’inundació i adaptació al canvi climàtic i la seva restauració ambiental. Les 10 accions que se plantegen dur a terme passen per la creació de noves zones inundables, revegetacions i renaturalitzacions, retirada de vegetació exòtica i invasora i de residus, eliminació de barreres, ampliació de canals de drenatge i accions per afavorir la fauna i la flora autòctones associada a aquests ecosistemes humits.

A més, aquest projecte posarà en valor aquests espais naturals, contribuint a la dinamització socioeconòmica de la zona per la seva repercussió positiva a l’oci, el turisme i el comerç.

 

L’Ajuntament d’Alcúdia va aprovar la proposta en ple i per unanimitat el passat 7 d’abril. Des d’aquesta institució, tant l’ex-batlessa Bàrbara Rebassa com l’actual i recent nomenat batle Domingo Bonnín, valoren molt positivament aquesta cessió i consideren que és un pas fonamental per a la recuperació de la zona humida, tant per la seva preservació com espai natural, i valor afegit a la zona turística.

Per la seva part, la directora territorial del Banc Santander a Balears, Celia Torrebadella, ha senyalat que “la cessió d’aquests terrenys forma part del compromís global del Santander per a actuar de manera responsable amb el planeta, la conservació dels ecosistemes i la lluita contra el canvi climàtic i suposa un clar exemple de la participació activa de l’entitat dins del projecte de l’Estany des Ponts” i ha destacat la importància de “contribuir entre tots a la millor d’espais i hàbitats que mai no hauríem d’haver deixat de protegir”.

 

Enrique Segovia, director de Conservació de WWF Espanya ha explicat que “les zones humides són un dels ecosistemes més amenaçats de les Illes de la Mediterrània i és urgent millorar el seu estat de conservació i restaurar els seus serveis ecosistèmics, beneficiant tant a la gent com a la seva biodiversitat característica i única.

La donació d’aquests terrenys a l’Ajuntament d’Alcúdia garanteix la conservació a llarg termini de la zona humida Estany des Ponts i permetrà la millor aposta que aquest territori pot fer com a adaptació als efectes del canvi climàtic: la seva restauració”.

Santander Natura. Banc Santander manté una ferma aposta per la lluita contra el canvi climàtic i en aquest sentit desenvolupa una ampla tasca per a la conservació dels ecosistemes i la biodiversitat. A Espanya impulsa aquest programa a través de treballadors voluntaris i les seves famílies que recentment han duit a terme una jornada de neteja i recollida de plàstics a la platja de Can Pere Antoni i propera rament serà a diversos punts de Galícia, Burgos i altres zones de la geografia espanyola. Una tasca que Santander també desenvolupa en altres països és la col·laboració amb altres institucions i ONG, s com a Brasil, a Chile, a Polònia, a Regne Unit, entre d’altres projectes.

A més, a través de la Fundació Banc Santander se desenvolupa també el programa “Santander for the Seas” l’objectiu del qual és promoure la conservació i recuperació d’hàbitats i espècies singulars de mars i oceans.

 

 

10 de juny de 2022

Documents i enllaços

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal, Política de Privacitat i Protecció de Dades

RAT

Desenvolupat per 3digits