Pere Adrover Baixeras, Fill Predilecte d'Alcúdia.

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/adrover-m.jpg

El Parc de ca na Ferrera és des d'ara la Plaça Pere Adrover Baixeras

Descobriment de la placa del Monolit al Parc de Ca na Ferrera que serà anomenada “Plaça Pere Adrover Baixeras”.A les 11,30h. s’ha duit a terme el Cercavila a càrrec de la Banda municipal de música d’Alcúdia, dirigida per Jaume Garcia, des de la Plaça Pere Adrover Baixeras fins a la parròquia on s’ha duit a terme al migdia la Concelebració eucarística en motiu de Sant Jaume a la parròquia d festi

A les 13h. s’ha duit a terme  la Proclamació de Pere Adrover Baixeras com a fill predilecte de la Ciutat d’Alcúdia, amb l’estrena de l’himne de la nostra ciutat a càrrec de la Banda Municipal de música d’Alcúdia dirigida per Jaume Garcia i la Coral Ciutat d’Alcúdia, dirigida per Damià Muñoz.

 

A continuació s’ha duit a terme el tradicional  Refresc a la Sala, en motiu de la festa del patró Sant Jaume.

 

Hi han estat  presents tots els membres de la corporació municipal, encapçalat pel Batle d’Alcúdia Antoni Mir, la regidora de festes Cati Moll, el tinent de batle Pere Malondra, la cap de l’oposició Coloma Terrasa, el regidor Tomàs Adrover, així com els regidors i regidores de la corporació municipal, tant del govern com de l’oposició,   la família de Pere Adrover Baixeras, la seva vídua Maria Cànaves acompanyada dels seus fills, en Jaume i na Kica i els seus néts, la seva nora i el seu gendre, així com altres familiars. Molts companys mestres i professors i professores, tant del propi Pere Adrover, com de la seva vídua Maria Cànaves, i molts amics i veïns d’Alcúdia han volgut honorar els actes celebrats avui dia de Sant Jaume. Igualment han assistit el diputat del Parlament de les Illes Josep Melià i el senador alcudienc Miquel A.Ramis. Igualment han assistit també els actes,  el representant de l’exèrcit de terra del Cap des Pinar, Miguel Cano, el responsable de Capitania Marítima, Luis Sevillano, l’associació de la tercera edat d’Alcúdia Manolo Romero, i des Moll, Margalida Artigues, a més de representants de la parròquia de Sant Jaume d’Alcúdia, Felip Diez i Pere Gerard Bestard.

 

Acte de la Plaça Pere Adrover Baixeras.

 

Abans de la descoberta del monolit, el batle Antoni Mir ha tengut unes paraules per a tots els assistents, en nom de tots els companys de la corporació municipal. El batle ha reflectit a les seves paraules el vessant humà, personal i humà de Pere Adrover Baixeras, primer batle de la democràcia, mestre vocacional, persona íntegra, amant del seus amics, el seu humor excepcional, i el seu amor per Alcúdia. El batle Antoni Mir ha dit entre d’altres frases dedicades a Pere Adrover “mestre d’escola, mestre de batles, el meu mestre, em consider un alumne seu”.

 

Al parc de Ca na Ferrera, abans de la descoberta de la placa al monolit, ha intervengut el fill de Pere Adrover Baixeras, Jaume Adrover Cànaves, parlant del seu pare com “mon pare, com sabeu, era un alcudienc militant. Estimava el nostre poble amb deliri. Era un enamorat dels paisatges d’Alcúdia, però per damunt de tot un enamorat de la seva gent, li encantava seure a la Plaça(aquella plaça que com recordava na Dora Riutort a l’excel.lent pregó d’enguany amb parauls d’Alexandre Cuellar “ni és redona ni és cuadrada…)però és la nostra i per això és la millor del món”.

 

Després la vídua, els fills, els néts de Pere Adrover Baixeras, al costat de la corporació municipal han fet la descoberta de la placa al monolit que estarà al parc infantil, símbol de l’amor per la pedagogía i la docència al mestre Pere Adrover Baixeras.

 

Acte de fill predilecte de la Ciutat d’Alcúdia.

 

Després de l’acte religiós s’ha duit a terme a davant la Sala, a la placeta de davant l’Ajuntament l’acte de nomenament de fill predilecte de la Ciutat d’Alcúdia a Pere Adrover Baixeras. Després de l’acord de ple per unanimitat, que aprovar aquest nomenament, essent la fiscal la regidora Cati Pericàs, i la ponent Bàrbara Rebassa.

Així la regidora Bàrbara Rebassa a la seva intervenció ha parlat de la tasca envers l’anomenament de fill predilecte, de la figura del mestre Pere Adrover, i del polític Pere Adrover que “mirava la vida des del caire positiu i amb optimismo, sempre tenia una paraula amable que t’alegrava el dia” i ha finalitzat amb un “Va per tu Pere”….

 

També a l’acte ha intervengut la cap de l’oposició la regidora Coloma Terrasa, que ha agraït l’oportunitat de poder intervenir a l’acte i ha destacat la persona “senzilla, discreta, culte, bon professional, les vetlades, els amics, i la tasca realitzada “com a batle d’un poble que començava a convidar de fesomia”.

 

El batle d’Alcúdia Antoni Mir, a la seva intervenció a l’acte de fill predilecte  de la ciutat d’Alcúdia, ha donat les gràcies a tots els assistents. S’ha dirigit a la familia, als presents, i ha explicat davant la Sala la seva figura com a polític. Ha dit textualment “aquí a la Sala, allà on ell va estar durant 4 anys com a batle d’Alcúdia, a la primera legislatura democràtica des del 79 al 83, he de destacar la seva bona feina al servei dels ciutadans d’Alcúdia no va ser una legislatura fácil tot el contrari, no sé si perquè era la primera legislatura o perquè en aquells amoments hi havia molta feina per fer però en Pere Adrover amb el seu talant dialogant, constructiu i negociador la va saber dur endavant amb molt èxit”.

 

També ha expressat el batle “permeteu-me que avui després del temps em dirigeixi a na Maria, la seva esposa, els seus fills, gendre i nora així com els seus nétets i els hi doni les gràcies en nombre del poble d’Alcúdia per les hores que ell va sacrificar d’estar amb la familia”.

 

Maria Cànaves, la seva vídua ha agraït els presents l’acte de record i homenatge al seu home Pere Adrover Baixeras, “infinites gràcies per aquestes distincions atorgades a Pedro, que dins la tristor de la seva pèrdua ens consolen i ens omplen d’orgull”. També la seva vídua ha expressat que “en Pedro era un enamorat de la nosra ciutat i sobretot de la seva gent…són paraules seves aquelles que va pronunciar amb motiu de la cncessió del premi Sant Esteve “d’Al´cudia primera vaig aprendre a estimar el seu paisanatge després tota la bellesa que l’envolta”.

 

Les paraules de la vídua Maria Cànaves dedicades al seu home, després de la dolorosa malaltia a ell dedicades, un fragment d’un poema de Miquel Martí i Pol

 

 “enfora de noltros ets i ja irreperabale

No deixaràs d’acompanyar-nos sempre

En allò que estimaves: el teu poble

Tal vegada la part més clara, més intensa

I més hermosa”

 

Després s’ha fet la descoberta del quadre de Pere Adrover Baixeras. L’Ajuntament d’Alcúdia ha entregat una placa conmemorativa a la familia, i l’acord de ple, entregat per la regidora de festes CAti Moll.

 

Estrena de l’himne d’Alcúdia de Mateu Viver.

 

Tot seguit, i el dia del patró Sant Jaume s’ha duit a terme l’estrena de l’himne. Després tota la corporació municipal, la família de Pere Adrover Baixeras i tota la ciutadania assistent a l’acte han cantat, al costat de la Coral Ciutat d’Alcúdia, amb la seva presidenta Dora Riutort i enguany pregonera de les festes de Sant Jaume  i de la banda municipal de música d’Alcúdia, dirigida per Jaume Garcia. A més de la música de la banda, i les veus de la Coral, la ciutadania ha acompanyat amb el seu cant, l’himne de la Ciutat d’Alcúdia,escrit per Mateu Viver Ventayol, de la qual vos ne transcrivim un fragment:

 

“perquè els alcudiencs

Quan tornam a casa,

Sentim al cor una abraçada,

I quan contemplam mar i murda

Dels nostres ulls cau una llàgrima”.

27 de juliol de 2016

Documents i enllaços

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal, Política de Privacitat i Protecció de Dades

RAT

Desenvolupat per 3digits