Finalitzades les XI Jornades d'Estudis Locals

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/IMG_20181116_202303.jpg

Es presentaren les Publicacions de les jornades d’edicions anteriors, de 2014 i 2016.

Dijous 15 i divendres 16 de novembre s’han celebrat les XI jornades d’estudis locals d’Alcúdia i s’ha comptat amb la presència d’un centenar de persones, entre persones dedicades a la docència i persones interessades amb les ponències.

 

El tinent de batle Pere Malondra, com la tècnica Carme Suárez a més de Francesc Rotger de l’Institut d’Estudis Baleàrics donaren la benvinguda als assistents, prop d’un centenar. I començaren les jornades, enguany amb èxit de participació tant de ponències com d’assistència.

Des de fa 22 anys es desenvolupen a Alcúdia, en caràcter bianual les Jornades d’estudis locals.

Divendres passat es va dur a terme l’acte de cloenda que comptà amb la presència tant del batle Antoni Mir, com del tinent de batle Pere Malondra com de l’historiador Antoni Mas, i a més es presentaren els dos volums publicats de les dues darreres edicions de les jornades de 2014 i 2016.

Aquestes jornades són organitzades per l’àrea de Cultura de l’ajuntament d’Alcúdia, amb el suport de l’Institut d’estudis Baleàrics, del Consorci de la Ciutat Romana de Pol.lèntia i la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears.

Al primer dia assistiren més de 70 persones y el segon dia un centenar de persones.

Vos adjuntam fotografies d’algunes de les ponències realitzades dijous i divendres, a més de l’acte de benvinguda i l’acte de cloenda.

 

PROGRAMA

Dijous, dia 15, després de la presentació, se realitzà la conferència Excavacions arqueològiques en l’edifici a del foro de la ciutat romana de Pol.lentia ( Alcúdia): el descobriment de macellum a càrrec de l’equip d’arqueòlegs Miquel Àngel Cau Ontiveros, Sebastià Munar Llabrés i M. Esther Chaves.

“Alcúdia: la producció de blats a través del delme eclesiàstic (1400-1420)”, a càrrec de la Doctora en Història Sra. Maria del Camí Dols Martorell.

“Els sacerdots romans locals integrats en l’elit local romana a Pol.lentia. Garant civil promocional i desig d’autorepresentació. Estudi prosopogràfic (segles I a C. A II dC” a càrrec del Doctor en Història Antiga Sr. Pere Mas i Negre.

“L’ambaixada Tensho a Alcúdia l’any 1585. La sorpresa arriba d’Orient “ a càrrec de l’arquitecte i investigador Sr. Antoni Domingo Pons i la Llicenciada en Història Sra. M. Carme Suárez Gómez.“Estudi del "Plano de la plaza de Alcúdia y sus contornos" 1753, de l’enginyer Juan Ballester Zafra a càrrec de l’arquitecta Sra. Glòria Druguet Tantinyà.

“L’estat major de la plaça d’Alcúdia 1715-1808” a càrrec de l’especialista en història moderna, militar segle XVIII” Sr. Bartomeu Caimari Calafat.

“Memòria i cartografia de Louis Pène sobre la ciutat d’Alcúdia” a càrrec de Miquel Qués Perelló, llicenciat en Humanitats.

“Alcúdia i Pollença separats pel telègraf” 1860-1903 a càrrec del Doctor en història Contemporània i professor de la UIB Sr. Pere Sales Vives i l’investigador Sr. Joan Torres Velasco.

Divendres, dia 16, seguiren les jornades amb les següents ponències: “Aus a les costes i zones humides d’Alcúdia” a càrrec de l’enginyer agrònom Sr. Rafel Cladera Bibiloni.

“Els pergamins del Fons Can Calvó d’Alcúdia” a càrrec del Sr. Mateu Ferrer Socias de Tagamanent, llicenciat en Història i en Ciències Religioses” i el Sr. Llorenç Vich Sancho, escriptor i investigador.

“La declaració d’Alcanada, una crida pacifista en un relat de ciència ficció de Nicolau Maria Rubió i Tudurí”, a càrrec de la Sra. Cèlia Cañellas Doctora en Història.

“Aproximació a l’enigma i llegenda de la bandera que surt a la processó del sant Crist a càrrec de l’investigador Sr. Joan Saurina.

“Topònims antics d’Alcúdia (Tacaritx, es Òscols, Oriolet) a càrrec del historiador Sr. Mateu Morro Marcé.

“El patrimoni lingüístic d’Alcúdia al Diccionari català-valencià-balear. Estudi, classificació i posada en valor” a càrrec del graduat en llengua i filologia catalana Sr. Cristian Raul Sànchez Curto.

El turisme a Alcúdia fins la guerra civil, a càrrec del Sr. Guillem Sebastià Serra de la Creu Ventayol, Graduat en Història

A les 20,00: CLOENDA DE LES JORNADES a càrrec del doctor en Història Medieval i professor de la UIB Sr. Antoni Mas Fornés i presentació dels dos volums de les IX i X Jornades d’Estudis Locals d’Alcúdia (2014-2016)

Les Jornades es celebren bianualment i se compta amb la col·laboració d’investigadors i erudits de diverses disciplines, ciències, arts, història, societat..., com en anteriors edicions.

 

 

 

 

21 de novembre de 2018

Desarrollado por 3digits