Finalitzades les XI Jornades d'Estudis Locals

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/IMG_20181116_202303.jpg

Es presentaren les Publicacions de les jornades d’edicions anteriors, de 2014 i 2016.

Dijous 15 i divendres 16 de novembre s’han celebrat les XI jornades d’estudis locals d’Alcúdia i s’ha comptat amb la presència d’un centenar de persones, entre persones dedicades a la docència i persones interessades amb les ponències.

 

El tinent de batle Pere Malondra, com la tècnica Carme Suárez a més de Francesc Rotger de l’Institut d’Estudis Baleàrics donaren la benvinguda als assistents, prop d’un centenar. I començaren les jornades, enguany amb èxit de participació tant de ponències com d’assistència.

Des de fa 22 anys es desenvolupen a Alcúdia, en caràcter bianual les Jornades d’estudis locals.

Divendres passat es va dur a terme l’acte de cloenda que comptà amb la presència tant del batle Antoni Mir, com del tinent de batle Pere Malondra com de l’historiador Antoni Mas, i a més es presentaren els dos volums publicats de les dues darreres edicions de les jornades de 2014 i 2016.

Aquestes jornades són organitzades per l’àrea de Cultura de l’ajuntament d’Alcúdia, amb el suport de l’Institut d’estudis Baleàrics, del Consorci de la Ciutat Romana de Pol.lèntia i la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears.

Al primer dia assistiren més de 70 persones y el segon dia un centenar de persones.

Vos adjuntam fotografies d’algunes de les ponències realitzades dijous i divendres, a més de l’acte de benvinguda i l’acte de cloenda.

 

PROGRAMA

Dijous, dia 15, després de la presentació, se realitzà la conferència Excavacions arqueològiques en l’edifici a del foro de la ciutat romana de Pol.lentia ( Alcúdia): el descobriment de macellum a càrrec de l’equip d’arqueòlegs Miquel Àngel Cau Ontiveros, Sebastià Munar Llabrés i M. Esther Chaves.

“Alcúdia: la producció de blats a través del delme eclesiàstic (1400-1420)”, a càrrec de la Doctora en Història Sra. Maria del Camí Dols Martorell.

“Els sacerdots romans locals integrats en l’elit local romana a Pol.lentia. Garant civil promocional i desig d’autorepresentació. Estudi prosopogràfic (segles I a C. A II dC” a càrrec del Doctor en Història Antiga Sr. Pere Mas i Negre.

“L’ambaixada Tensho a Alcúdia l’any 1585. La sorpresa arriba d’Orient “ a càrrec de l’arquitecte i investigador Sr. Antoni Domingo Pons i la Llicenciada en Història Sra. M. Carme Suárez Gómez.“Estudi del "Plano de la plaza de Alcúdia y sus contornos" 1753, de l’enginyer Juan Ballester Zafra a càrrec de l’arquitecta Sra. Glòria Druguet Tantinyà.

“L’estat major de la plaça d’Alcúdia 1715-1808” a càrrec de l’especialista en història moderna, militar segle XVIII” Sr. Bartomeu Caimari Calafat.

“Memòria i cartografia de Louis Pène sobre la ciutat d’Alcúdia” a càrrec de Miquel Qués Perelló, llicenciat en Humanitats.

“Alcúdia i Pollença separats pel telègraf” 1860-1903 a càrrec del Doctor en història Contemporània i professor de la UIB Sr. Pere Sales Vives i l’investigador Sr. Joan Torres Velasco.

Divendres, dia 16, seguiren les jornades amb les següents ponències: “Aus a les costes i zones humides d’Alcúdia” a càrrec de l’enginyer agrònom Sr. Rafel Cladera Bibiloni.

“Els pergamins del Fons Can Calvó d’Alcúdia” a càrrec del Sr. Mateu Ferrer Socias de Tagamanent, llicenciat en Història i en Ciències Religioses” i el Sr. Llorenç Vich Sancho, escriptor i investigador.

“La declaració d’Alcanada, una crida pacifista en un relat de ciència ficció de Nicolau Maria Rubió i Tudurí”, a càrrec de la Sra. Cèlia Cañellas Doctora en Història.

“Aproximació a l’enigma i llegenda de la bandera que surt a la processó del sant Crist a càrrec de l’investigador Sr. Joan Saurina.

“Topònims antics d’Alcúdia (Tacaritx, es Òscols, Oriolet) a càrrec del historiador Sr. Mateu Morro Marcé.

“El patrimoni lingüístic d’Alcúdia al Diccionari català-valencià-balear. Estudi, classificació i posada en valor” a càrrec del graduat en llengua i filologia catalana Sr. Cristian Raul Sànchez Curto.

El turisme a Alcúdia fins la guerra civil, a càrrec del Sr. Guillem Sebastià Serra de la Creu Ventayol, Graduat en Història

A les 20,00: CLOENDA DE LES JORNADES a càrrec del doctor en Història Medieval i professor de la UIB Sr. Antoni Mas Fornés i presentació dels dos volums de les IX i X Jornades d’Estudis Locals d’Alcúdia (2014-2016)

Les Jornades es celebren bianualment i se compta amb la col·laboració d’investigadors i erudits de diverses disciplines, ciències, arts, història, societat..., com en anteriors edicions.

 

 

 

 

21 de novembre de 2018

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal, Política de Privacitat i Protecció de Dades

RAT

Desenvolupat per 3digits