Platges segures 2021

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/PLATJA-M.jpg

L'Ajuntament d'Alcúdia ja treballa per tenir renovada la certificació de platges segures a principis d'abril de 2021

El Comité de gestió de platges de l’Ajuntament d’Alcúdia valora molt positivament les mesures covid 19 preses a la platja i es mantindran a 2021.

Ahir es varen reunir els integrants del comitè de seguiment de platges, integrat per responsables polítics i els responsables tècnics que intervenen amb les platges.

A la reunió, amb alguns membres de forma presencial, i altres de forma online, hi participaren la batlessa Bàrbara Rebassa, el tinent de batle i responsable de platges Domingo Bonnín, el regidor de turisme Josep Cladera, el regidor de medi ambient Tomàs Adrover, el regidor de serveis i manteniment Martí Garcias, així com  els tècnics municipals de medi ambient, d’EMSA oficines, d’aigües, de la policia local, els responsables de serveis d’hamaques, salvament, neteja, manteniment i desinfecció, així com la consultora Sostenible XXI.

L’ordre del dia va girar en torn a les conclusions de la temporada 2020, revisió de riscs i oportunitats identificats durant la temporada, segons context, aspectes ambientals significatius, requisits legals, i expectatives dels grups d’interès: àmbit mesures covid; àmbit qualitat; àmbit gestió ambiental; àmbit accessibilitat; pre-planificació 2021 i revisió pla de comunicació.

 

DECISIONS PER A L’ANY 2021.

Així la idea de l’Ajuntament d’Alcúdia és tenir les platges amb tots els protocols revisats a començament de temporada. L’objectiu és a l’abril haver culminat tota la revisió de protocols de neteja, manteniment, desinfecció, per poder renovar les certificacions de platges segures amb l’entitat SGS.

Després d’estudiar el funcionament 2020, des d’EMSA de l’Ajuntament d’Alcúdia tenen previst muntar  el mateix operatiu la temporada  2021. Això suposarà el manteniment de tot el  personal, el muntatge del mateix nombre d’hamaques i para-sols mantenint els mateixos espais de distància.  Igualment s’ha decidit iniciar la temporada amb l’acordonament del pinar ubicat a la platja dels Francesos del sector II de la platja. L’augment de  la informació i senyalització física sobre la platja, així com totes  les mesures i protocols covid-19 adoptades enguany se mantindran per a 2021, i sempre pendents i vigilants de l’evolució de la pandèmia, amb el desig que es puguin anar minvant les mesures si la situació sanitària millora. Es consolidarà el sistema online de reserves d’hamaques, afavorint així la reducció del contacte i/o intercanvi de tiquets amb els usuaris.

Un altre dels objectius que ha considerat el comité de seguiment de platges i així s’ha decidit aplicar-ho a 2021 és la comunicació dels anàlisis d’aigua i arena a residents i turistes, establint una periodicitat més regular i freqüent, ja que aquestes analítiques es realitzen quinzenalment per part de la Conselleria de Salut del Govern Balear, però també durant les setmanes intercalades per part del laboratori intern d’EMSA. Així mateix ampliar la comunicació a tots els grups d’interès, amb la recerca de col·laboració i aliances.

La part formativa i prevenció se seguirà aplicant als concessionaris que no han obert enguany i que ho facin al 2021. No s’escatimaran esforços per a la  formació i prevenció.

Tenint en compte que la platja compta amb les certificacions ISO 9001 i ISO 14001, també s’ha esmentat a la reunió del comitè de seguiment de platges, que es farà el recordatori a tots els  concessionaris dels requisits a complir a partir de 2021 de la Llei de Residus del Govern, i per tant la necessitat de l’eliminació de tots els utensilis de plàstic d’un sol ús als balnearis. El reciclatge s’ha mantingut enguany als concessionaris gràcies a la implicació de tot el personal, i es preveu de cara a 2021 si el context així ho permet, instal·lar de nou les illes de papereres de reciclatge al llarg de la platja, amb totes les mesures de precaució durant les recollides i transport de residus per la seva gestió final.

Es farà un seguiment durant els mesos d’hivern de l’eficàcia de la instal·lació de captadors d’arena realitzada al mes d’octubre a la platja urbana d’Alcúdia (tenint en compte que Costes ja instal·la captadors a la part més natural de la platja), per evitar la pèrdua d’aquesta a causa de les corrents de vent a l’hivern.

 

REFORÇ DE LA ZONA D’ACCESSIBILITAT PER A 2021

Revisió i millora de la zona accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

L’esforç que es vol prioritzar respecte a inversió és la zona d’accessibilitat de la platja, situada a devora el mòdul de salvament, a l’altura de Ciutat Blanca.  Totes les millores establertes han d’estar a punt el 1 de maig.

Els objectius fonamentals seran:

-          Finalització del circuit d’accessibilitat amb la instal·lació d’una zona reservada de mar, exclusivament per les persones amb mobilitat reduïda.

-          Instal·lació de les audio-guies: per les persones amb visió disminuïda. Es tracta d’un sistema d’informació per persones amb visió reduïda que a través d’una senyal que rebrà al seu mòbil podran conèixer tots els serveis i facilitats per fer-ne ús de la zona accessible.

-          Acotació amb  boies amb so per a persones amb problemes de visió.

 

-          Augment dels recursos humans per atendre en aquest punt i facilitar els serveis.

Els serveis ja existents són: itinerari accessible des de la carretera fins a la mar. aparcaments per mobilitat reduïda, senyalització horitzontals, circuit per arribar amb cadira de rodes fins a les grues per la transferència i amb “l’anfibuggy” a l’aigua de bany, zona d’ombra, hamaques accessibles.

 

REVISIÓ PROTOCOLS COVID I GESTIÓ DELS SERVEIS AL 2020

Des del comitè de seguiment de les platges d’Alcúdia s’ha apostat per  mantenir les mesures dels protocols covid-19 , després de fer-ne un repàs de com ha anat l’estiu de 2020. La revisió s’ha dividit amb dues etapes:

  1. Les mesures que es varen posar en marxa des del principi per a la gestió de la neteja, desinfecció, protocols,... Revisió del funcionament de tot el procediment. La valoració per part del comitè ha estat molt positiva.
  2. S’han analitzat les mesures que s’han anat implementant els mesos d’estiu tenint en compte els períodes diversos de la pandèmia de la covid-19, adaptant les decisions als canvis o mancances que es detectaven: una de les primeres mesures va ser reforçar els serveis d’informació a les platges, amb la contractació de 5 persones, com a personal extern.

Es varen prendre mesures per solucionar els punts de màxima pressió de visitants i usuaris, centrat al sector II de la platja. La decisió  va suposar tancar la zona del pinar de la platja dels Francesos, ja que era un dels punts problemàtics de màxima afluència. En el sector II se trià l’opció d’acordonar la zona d’hamaques, ja  que hi havia problemes de més afluència que la desitjada.

I al sector I va funcionar molt bé la senyalització de les zones de lloguer d’hamaques. Se varen anar prenent les decisions tenint en compte els punts amb més pressió humana de la normal.

 

INFORMACIÓ SOBRE PLATGES A TEMPS REAL

A través de la web alcudiamallorca.com i a través de les xarxes municipals es va facilitar la informació a temps real de la situació de les platges. L’efectivitat i rapidesa en obertura i tancament de platges s’ha valorat molt positivament, donada la coordinació entre policia local, personal del servei d’hamaques i del servei de socorrisme de les platges.

El Tinent de Batle, i responsable de platges del municipi, Domingo Bonnín, participà al Fòrum de Turisme Segur, organitzat pel Consell de Mallorca el passat dia 29 d’octubre, on es presentà la tasca feta a nivell municipal per la seguretat a les platges, tasca molt valorada pel sector hoteler i tour-operadors.

El canal per rebre el feedback dels usuaris s’ha aconseguit amb l’eina online Línia Verda, a més de amb enquestes realitzades enguany amb una nova metodologia digital (QR) per la qual els usuaris han estat agraïts. Segons els resultats obtinguts, un 96% al sector 1 de la platja d’Alcúdia, i un 98% al sector 2, han valorat Bé ò Molt Bé les condicions generals de la platja, entre altres valoracions més concretes que ens aporta important informació (gestió de residus, servei de salvament, servei d’hamaques, serveis d’accessibilitat,...). Els QR es poden trobar actualment exposats als panells informatius ubicats a les platges.

3 de desembre de 2020

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal /  Política de Privacitat

Desenvolupat per 3digits