Dotació econòmica davant la crisi sanitària

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/ssocials-m.jpg

L’Ajuntament d’Alcúdia ha dotat les partides pressupostàries necessàries per fer front a la demanda davant la crisi sanitària i econòmica per mor de la COVID-19

Agilitar tràmits amb ajudes econòmiques i en espècies, i  gestionar la demanda, prioritats de serveis socials en els darrers tres mesos

 

 

Des de que es va declarar l’estat d’alarma per el Covid-19, el departament de serveis socials de l’ajuntament d’Alcúdia ha estat el que ha viscut en primera línia les necessitats més immediates de la població, amb un  increment de les demandes d’emergència social sense precedents, davant la situació s’han anat  prenent  tota una sèrie de mesures per tal d’agilitar tràmits per a les ajudes econòmiques i en espècies, amb l’optimització de tots els recursos tècnics i humans, amb el reforç de la plantilla del departament i amb la dotació pressupostària necessària per a fer front a les necessitats. Així: S’han agilitzat tràmits i procediments administratius per actuar amb mes rapidesa, i s’han prioritzat les tramitacions de prestacions de rendes bàsiques i rendes mínimes d’inserció. També, s’ha habilitat crèdit per front a les demandes d’ajudes econòmiques i ajuts en espècies, com ara son els productes del banc d’aliments. Productes alimentaris, productes d’higiene personal, productes de higiene de al llar, productes infantils. Per altra banda, s’han re-assignant funcions als professionals de l’equip, les professionals de treball social especialitzat com son ara la psicòloga i la tècnica d’igualtat, han passat a desenvolupar tasques assistencials i de tràmits per activar recursos econòmics i d’ajuts en especies.  Igualment s’ha procedit amb les educadores socials de l’equip. Donades el nombre de tasques que han sobrevingut per mor del coronavirus, s’han incrementat els recursos humans: s’han contractar dues auxiliar administratives,  s’ha ampliat el contracte d’una treballadora social que estava a mitja jornada  passant a jornada completa i s’han contractat una treballadora social mes. Així mateix, les treballadores que tenen disponibilitat realitzen hores extraordinàries. També contem amb la incorporació a l’equip d’un alumne en practiques del de treball Social.

 

Atenció, tramitació d’ajuts i gestió de necessitats.

 

Les dades derivades de la situació social per mor de la COVID-19 són prou clares.  I segons les dades comptabilitzades fins a la data del 1 de juny, s’han atès 1688 cridades telefòniques.

 

Pel que fa a les anomenades RESOGAS i rendes mínimes d’inserció s’han tramitat fins aleshores 375, i ajuts que ,en situació de “normalitat”, tenien una mitjana anual entre 40 i 50 casos, pe la qual cosa per mor del coronavirus s’ha triplicat la tramitació.

 

S’han tramitat a més a més 104 ajudes econòmiques municipals d’emergència, en tal sols 3 mesos. Comparativament tot el 2018 sen tramitaren en total 95 i a 2019, en total 119.

 

Per altra banda, s’han adquirit 200 targetes de subsistència bàsiques se va van tramitant tenint en compte les necessitats que van arribant. L’Ajuntament d’Alcúdia, en previsió de les possibles necessitats d’aquí a desembre, ha habilitat una partida de 74.000 €.

 

El banc d’aliments proveeix, en col·laboració amb les entitats Creu Roja i C&R,  a 1725 persones, a data de 1 juny i  s’ha fet una inversió de 36.000 euros. Per a ser conscients de la situació d’emergència viscuda aquests primers mesos, es pot realitzar una comparativa a desembre de 2019, en què el banc d’aliments proveïa a 632 persones i es gastaven a l’ any entre 12.000 i 15.000 € l’any.

 

Altres Intervencions socials.

 

Des del departament de serveis socials, amb el suport de tot el personal de benestar social, han seguit realitzant el suport a les famílies i menors, amb diverses intervencions, així s’ha fet el seguiment a   95 famílies en seguiments I suport telefònic

No es pot oblidar el servei dels menús a domicili. En aquests moments  es reparteixen 42 menús a domicili a persones dependents i a  persones sense sostre, i se realitzen compres a persones vulnerables, 20 compres que són portades a domicili,  amb col·laboració de voluntaris de Protecció Civil.

En aquests moments des de l’ Ajuntament d’Alcúdia després de la presentació del Pla de reactivació econòmica d’Alcúdia, amb un primer paquet de mesures, sense deixar de banda cap sector econòmic, fa una aposta per la dotació pressupostària per donar suport als col·lectius més afectats per mor de les conseqüències del coronavirus, però amb la prioritat posada en qualsevol necessitat social, de les persones i famílies més vulnerables.

Així es va posar de manifest en les paraules de la batlessa Bàrbara Rebassa, i amb el recolzament de tots i cadascun dels grups polítics municipals. La regidora de serveis socials i sanitat Agüi Lobo, manifestava respecte als tres mesos viscuts pel seu departament que han estat mesos de “moltíssima responsabilitat i treball, hem tengut molt present que més que mai havíem d’estar al costat de les famílies i persones més desafavorides a causa de la pandèmia i miram el futur amb l’esperança que tot el viscut ens ensenyarà, hem d’aprendre de les errades i que prest puguin tornar a una normalitat amb totes les garanties socials i sanitàries.“

Així mateix, el departament encapçalat per la tècnica coordinadora Xesca Cerdà ha realitzat i realitza una tasca amb actuacions a curt termini però amb planificació de cara a possibles situacions que venguin donades cap a la propera tardor hivern, tenint en compte, l’actual conjuntura econòmica, a l’expectativa de l’inici de la temporada turística.

 

A la fotografia, l'equip de persones dels Serveis Socials de l'Ajuntament d'Alcúdia.

12 de juny de 2020

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal /  Política de Privacitat

Desenvolupat per 3digits