Circaire 2019 celebra la maduresa del circ

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/circaire-m.jpg

Després de quatre anys de promoció del circ balear, la IV Mostra de Circ d’Alcúdia programa més espectacles internacionals i el més destacat del panorama circense contemporani nacional


  • Circaire 2019 posa l’accent en el bon estat de salut de les companyies balears i acull la II Jornada Professional per formar-les, generar més sinergies i fer networking

 

  • La quarta edició de Circaire està organitzada per l’Ajuntament d’Alcúdia i el Circ Bover, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’INAEM, el Consell de Mallorca, Eix Hotels i el Consorci de la Ciutat Romana de Pol·lèntia

 

 Del 3 al 5 de maig se celebra la quarta edició de Circaire, la Mostra de Circ d’Alcúdia, que enguany creix en quantitat i qualitat d’espectacles:16 propostes nacionals (de Mallorca i resta de l’Estat) i internacionals (provinents d’Irlanda, Itàlia i Xile), entre les quals hi destaquen les novetats, les estrenes i les que exploren nous llenguatges i duen el circ a terrenys artístics innovadors, mesclant-lo amb el teatre, la dansa o la música.

 

La quarta edició de Circaire està organitzada per l’Ajuntament d’Alcúdia i el Circ Bover, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’INAEM, el Consell de Mallorca, Eix Hotels i el Consorci de la Ciutat Romana de Pol·lèntia, amb l’assessorament artístic de Biel Jordà. 

 

El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alcúdia, Pere Malonda, durant la presentació del festival celebrava, "que els ciutadans d'Alcúdia tenguin tan a prop espectacles de tan alta qualitat, i que el Circaire passi a una vila com Alcúdia, amb indrets tan atractius com el Pont de la Vila Roja o els carrers de dins murades". El regidor també ha llençat el desig que Circaire tengui continuïtat en el temps, "governi qui governi a partir del juny".

 

Com a novetat, i per fomentar encara més la participació del públic, aquesta nova edició de Circaire convocarà concursos a través de xarxes socials i atorgarà, per primera vegada, el Premi del Públic a l’espectacle més valorat per l’audiència. 

 

 

4 anys de promoció del circ balear

 

Després de tres edicions en què ha destacat l’èxit de públic, amb la quarta edició Circaire es fa un lloc al mapa dels festivals nacionals especialitzats en circ, programant algunes de les produccions balears, nacionals i internacionals més rellevants i innovadores de la temporada, moltes de les quals han estat premiades.

 

També hi destaca l’exposició Mestelrich, l’home circ, una mostra produïda pel Circ Bover, que recupera i reivindica la figura de Miquel Estelrich (de nom artístic Mestelrich), el millor ciclista aeri del món. El de Santa Eugènia es guanyà el reconeixement internacional durant la segona meitat del segle XX, però ha estat oblidat per la història recent del circ.

 

Així és com el públic es trobarà durant tres jornades completes amb una trentena d’espectacles de circ, tallers, exposicions i música en el marc incomparable d’un poble com és Alcúdia. El programa es completa amb la II Jornada Professional, que tendrà lloc dia 3 de maig, així com amb els tallers de circ de diumenge 5, una de les propostes que guanyen en popularitat cada any. I és que la resposta del públic és precisament el punt fort del festival, que el 2018 ja va arribar als 15.000 espectadors. "Enguany esperam apropar-nos als 20.000 espectadors", apuntà Tià Jordà, director del Festival Circaire 2019, durant la presentació.

 

Propostes internacionals, espectacles premiats i molt més a Circaire 2019

Circaire donarà el tret de sortida el proper divendres 3 de maig a les 20.00 h amb la inauguració de l’exposició Mestelrich, l’home Circ i una petita mostra d’Utopía, estrena absoluta de la nova creació de la companyia mallorquina Clownómadas (que es podrà veure íntegrament a la programació d’enguany). D’entre les companyies de les Illes també cal esmentar Cafuné, de la cia Du’K’tO, primer premi al IV Matx de Circ Circaire i menció especial al II Premio Internazionale Rataplan.

Dins la programació internacional s’han programat, d’una banda, dos espectacles irlandesos: Seeds, de la cia Síolta Circus i el Cikada, amb un espectacle homònim nominat “best duo” al Dublin Fringe Festival. De l’altra, també sobresurt Ovvio, de la companyia italiana Kolektiv Lapso Cirk, que va merèixer el Premi al millor espectacle emergent Umore Azoka. Per la seva banda, la cia. xilena Karkocha du la seva veterania –amb més de 14 anys fent espectacles als carrers del món– a Alcúdia amb el seu Desequilibrio urbano. 

D’altres espectacles que destaquen dins la programació són els catalans Paradís pintat, de la reconeguda pallassa Pepa Plana i Envà (cia. Amer i Àfrica) que va guanyar el premi al Millor espectacle de carrer a la fira d’artistes de carrer d’humor Umore Azoka de Leioa.

Promoció i professionalització de les arts del circ balears

L’edició 2019 de Circaire vol celebrar la maduresa del circ, una disciplina que ha arribat a l’edat adulta dins les arts escèniques, que deixa enrere vells tòpics i s’endinsa en el corrent contemporani, investigant i explorant nous terrenys i disciplines artístiques. D’aquí que la major part dels espectacles que es podran veure durant aquesta edició del festival són mixtes, i la seva programació pretén, alhora, “obrir mentalitats i difondre un nou concepte de circ, que res té a veure amb els animals i que no només es fa a carpes, sinó que experimenta molt, i amb èxit”, destaca Jordà.

Circaire no oblida un del seus objectius fundacionals: servir de plataforma per a la professionalització i promoció dels artistes de les Illes. És per això que, bianualment, la Mostra de Circ d'Alcúdia, ofereix una jornada dedicada a professionals per formar-los, fomentar sinergies i fer networking. Enguany la II Jornada Professional, organitzada per l’Institut d’Estudis Baleàrics, reunirà a Alcúdia els artistes circenses de les Illes per tal de crear un punt de trobada on es puguin construir xarxes de col·laboració, diàleg i aprenentatge. Tot plegat, per contribuir a la “dignificació del circ, un llenguatge divers que es troba en una temporada d’expansió sense precedents”, clou Jordà.

La jornada professional tendrà lloc dia 3 de maig, i comptarà amb presentacions de projectes de les principals companyies de circ de les Illes Balears, reunions ràpides amb programadors i programadores, així com la primera trobada de responsables del projecte Circ au Carré*, un projecte recolzat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània, en el marc de la Convocatòria de projectes Cultura 2018.

2 de maig de 2019

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal /  Política de Privacitat

Desenvolupat per 3digits