Alcúdia, platges segures

/ajuntament/ca/documentos/imatges_noticies/VERIFICACIO.jpg

Primer municipi de l'Estat que ha verificat les seves platges com a segures. Han estat verificats els protocols de prevenció del COVID-19 a les 9 platges del municipi, després de superara les pertinents auditories,

Alcúdia ha vist verificat el pla de contingencia i  els protocols de prevenció COVID-19, la verificació com a Platges segures.

Des de l’Ajuntament d’Alcúdia en roda de premsa celebrada a la Seu des Moll  s'ha valorat  molt positivament aquesta certificació obtenguda, verificada per l’empresa SGS, després d’haver superat les auditories realitzades aquesta setmana. Alcúdia i les seves 9 platges és el primer municipi a tot l’Estat que verifica els seus protocols de prevenció COVID-19.

 

Es tracta d’uns protocols estrictes dissenyats seguint  les normatives, recomanacions i la propia avaluació dels  processos a la platja que ja es duen a terme, tenint en compte que el municipi disposa de tres ISOS de qualitat de gestió, gestió ambiental i accessibilitat.

Així mateix, des de l’Ajuntament d’Alcúdia volen manifestar  la seva satisfacció davant la tasca duita a terme per obtenir la certificació de platja segura, davant la situació que ha duit la pandèmia de la covid-19 i amb el compromís de treballar per a la seguretat de tots els usuaris, residents i turistes que visitin les platges alcudienques.

Des de l’Ajuntament d’Alcúdia es vol agrair la implicació i motivació de tot el personal propi d’EMSA, i de tot el personal extern, dels concessionaris, adjudicataris i empreses externes que formen part de la neteja i desinfecció diària que és una de les peces bàsiques per al desenvolupament dels protocols.

 

Constitució del comité de seguiment COVID-19 a les platges.

Després de l’inici de les fases de desescalada i de cara a l’obertura de platges començaren les reunions prèvies al departament de platges, conscients de la necessitat d’ofertar seguretat i prevenció  a les platges, la salut com a primera passa,  per a la reactivació económica i turística del municipi.  Així, el passat 19 de maig es va constituir  el comitè de seguiment COVID-19 a les platges d’Alcúdia, l’objectiu de redactar  els protocol de prevenció i actuació davant la pandèmia de la  COVID-19 per a les platges d’Alcúdia. 

Així va quedar constituït el comité de seguiment COVID-19 a les platges d’Alcúdia, integrat per la batlessa Bàrbara Rebassa, el tinent de batle i responsable de platges Domingo Bonnín, així com el regidor de manteniment Martí Garcias i el regidor de medi ambient Tomàs Adrover. A  nivell tècnic el comité l’integraren els  tècnics de diversos departaments municipals d’EMSA, medi ambient, Platges i Policia local, amb la coordinació de la consultora Sostenible XXI.

Aquest comitè de seguiment COVID-19 a les platges d’Alcúdia es va crear en el si  del ja existent comitè de seguiment del sistema de gestió integral de platges i que segueix la normativa de renovació de les ISOS, de qualitat del sistema de gestió integral de platges. Recordem ara mateix amb les platges amb tres ISOS 9001, 14001, i 170001.

 

PLA DE FEINA PER LA REDACCIÓ DELS PROTOCOLS

 Se varen crear diverses meses de treball específiques per a  proposar totes les necessitats de cadascun dels 6 apartats següents  en relació a la gestió de platges: activitat de lloguer hamaques, neteja i residus, salvament i socorrisme, concessionaris quioscos i balnearis i concessionaris d’ esports nàutics. A més se va valorar la necessitat de la formació dels treballadors de la platja, per la seva seguretat i per la seguretat dels usuaris de les platges. Tot això ha anat acompanyat per  una  campanya de comunicació interna i cap a la ciutadania i els visitants, a través de www.alcudia.net i www.alcudiamallorca.com a més de les xarxes municipals, whtasapp municipal, la ràdio municipal i  els mitjans de comunicació. A més la comunicació de tot el protocol es troba en forma de cartells informatius a les 9 platges que tenen la certificació de platja segura.

Després de les reunions sectorials es varen dissenyar els protocols de prevenció i actuació COVID-19 a  les platges d’Alcúdia.  Els protocols s’han redactat sota  la coordinació de Celina Álvarez, de la consultora Sostenible XXI  i s’han seguit  les passes dels protocols estandarditzats per l’ICTE (turisme actiu), les instruccions  del Ministeri de Sanitat i del Govern de les Illes Balears.

 

Reunions bilaterals, tasques formatives i proves pilot.

 S’ha fet una feina de detectar tots els perills i cercant solucions, amb els sectors implicats a través de  reunions bilaterals, i a partir d’aquí s’ha començat a fer feina per posar solucions a les potencials problemàtiques. S’han fet les pertinents proves pilot sobre el terreny per a la comprovació de  les millors solucions que s’han recollit als protocols amb una normativa molt estricta. Durant tot aquest mes de treball s’ha fet la formació pertinent a tot el personal tant al propi com a empreses concessionàries i adjudicatàries.

S’ha fet els pertinents càlculs de les  capacitats de les platges per si es completàs l’aforament i  fós necessari el tancament de les platges.

Durant aquesta atípica temporada turística es durà a terme, en base a aquests protocols, el control d’aforaments a les platges, a través de la coordinació entre el servei de socorrisme i la policia local.

22 de juny de 2020

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal /  Política de Privacitat

Desenvolupat per 3digits