Celebrada la Jornada de Portes Obertes a Pol·lèntia

/Pollentia/ca/documentos/imatges_noticies/jornada.jpg

Unes 200 persones assistiren a la visita guiada a la ciutat romana de Pol·lèntia

La Batlessa d’Alcúdia Coloma Terrasa presentà als codirectors de les excavacions que cada any realitzen el curs d’arqueologia Antoni Arribas que tenim cada estiu, amb l’acollida d’alumnes americans Archeospain i professors emèrits de Portland i el Dr. Morangue de la Universitat de Niza per a continuar amb les investigacions de les excavacions.

La presidenta del Consorci de Pol·lèntia Coloma Terrasa donà la benvinguda als participants a la jornada de portes obertes a una visita amb una participació d’unes 200 persones.

Esther Chávez comentà que la visita estava organitzada amb diversos punts d’explicació, de la ciutat romana de Pol.lèntia, i després es va realitzar un recorregut per diferents zones de la ciutat, barri residencial i zona central de la ciutat romana.

A la zona del fòrum, una taula amb objectes que s’han recuperat a les excavacions als darrers anys, tant d’enguany com altres anys i que ja han estat restaurats, i així es va veure com queda el material una vegada restaurada.

Es va destacar la importància de la ciutat  en tres valors principalment: el valor científic demostrat, més important de les illes Balears, de l’època romana, les excavacions començaren a l’inici del segle XX, i l’alt valor formatiu en arqueología, per als alumnes.

Els mateixos codirectors s’han format als mateixos camps arqueològics de Pol.lèntia, i també el valor turístic és molt important, perquè estam a una illa en el predomini de natura, sol i platja i Pol.lèntia dins el turisme cultural se presenta com una oferta complementària.

Miquel Angel Cau, profesor de la Universtiat de Barcelona i codirector de les excavacions posà d’èmfasi la importància  de les visites de jornades de portes obertes per a mostrar als ciutadans, i que es vegi en directe als arqueòlegs in situ.

Menció especial al consorci de Pol.lèntia, organisme que gestiona les excavacions amb l’ajuntament, el consell de Mallorca, el Govern i ministeri de cultura. Organisme que s’encarrega de la gestió i que els codirectors ens responsabilitzam de la part científica. Un mes d’excavació genera tot un any d’investigació, encara que no es pugui visualitzar.

Cau explicà els objectius a nivell científic i veient el treball dels arqueòlegs, va fer una petita introducció històrica, explicant la fundació de Pol.lèntia a l’any 123 a.c. quan arriben els romans, en aquest indret. Just a un indret de terra entre dues badies, lloc estratègic, prop dels ports, portus minur, cap al Port de Pollença i portus mayor, obert cap a la badia d’Alcúdia.

Les fonts escrites parlen de l’any de fundació però les estructures trobades  daten a 70 a.de C. i  podria esser que la primera instal.lació fós militar, un campament, i que després una generació més tard es fundàs la ciutat. S’està investigant.

L’any passat es compliren 90 anys d’excavacions i la particularitat de Pol.lèntia tot el que s’excavava se tornava a tapar, perquè eren de propietats privada, i queda poc vist. El que es veu és recent dels anys 50 fins a l’actualitat.

És un devenir històric molt clar, entra del ple a l’alt imperi romà, a una ciutat de províncies, i el segle III se produeix un incendi a Pol.lèntia.

Se visità el Barri residencial de Sa Portella, excavat als anys 50 i 60 exemples típics de cases romanes, el carrer porticat

La casa dels dos tresors. També es va explicar la casa del cap de bronze, que va ser on es trobà el capet de bronze quan es va excavar, sempre se va pensar que era una nina però era un efeb. Ha donat moltes estàtues de bronze.

Enguany és una campanya especialment intensa amb el treball, dels professors emèrits de Pórtland, amb excavacions que aquest estiu 2014 s’està fent a diversos punts, a més de la zona del fòrum i  sa portella, se treballa  a Santa Anna, amb les necrópolis del sud, a la zona de Can Fanals, i aquesta setmana que ve se faran investigacions amb les connexions amb els dos ports de Pol.lèntia.

23 de juliol de 2014

Desarrollado por 3digits