Resum de la sessió plenària ordinària

16 d'octubre de 2014, sessió plenària ordinària amb un total de 9 punts

Per unanimitat s’ha aprovat la baixada del gravamen de l’IBI per a 2015.

 

 

A la sessió plenària ordinària de l’Ajuntament d’Alcúdia s’han tractat nou punts a l’ordre del dia, i s’ha comptat amb la presència de 16 regidors de la corporació municipal (no s’ha comptat amb l’assistència de la regidora no adscrita Carme Garcia). El primer punt s’aprova per unanimitat, l’examen i aprovació de l’acta de la sessió ordinària de l’Ajuntament Ple de dia 18 de setembre de 2014.

 

El segon punt s’ha aprovat  per unanimitat, el referent a la  proposta modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre Béns i Immobles, Per tant els tipus de gravamen per l’any 2015 quedaran establerts de la següent manera: a) En béns urbans el tipus de gravamen 0,54%, b) En béns rústics el tipus de gravamen 0,3%, c) En béns immobles de característiques especials 1,3%. S’aplicaran tipus incrementats atenent els usos establerts a la normativa cadastral per a la valoració d’acord amb la següent escala d’usos i valors:  a) Dins l’ús comercial, als béns immobles amb un valor cadastral superior o igual a 600.000 euros se’ls hi aplicarà el tipus de 1,155%. b) Dins l’ús industrial i de magatzem, als béns immobles amb un valor cadastral superior o igual a 600.000 euros se’ls hi aplicarà el tipus de 1,155%.  c) Dins l’ús d’oci i hostaleria, als béns immobles amb un valor cadastral superior o igual a 600.000 euros se’ls hi aplicarà el tipus de 0,77%.  d) Dins l’ús d’oficines, als béns immobles amb un valor cadastral superior o igual a 600.000 euros se’ls hi aplicarà el tipus de 1,16%. e) Dins l’ús d’espectacles als béns immobles amb un valor cadastral superior o igual a 600.000 euros se’ls hi aplicarà el tipus de   1,155%. f) Dins l’ús esportiu, als béns immobles amb un valor cadastral superior o igual a 600.000 euros se’ls hi aplicarà el tipus de  1,155%.

Segons ha explicat la batlessa Coloma Terrasa després de rebre la proposta del PSOE, que era una moció però que se va estudiar i se va incorporar a la proposta del govern. Des del govern es volia una baixa de l’IBI i se va veure que es podia assumir la proposta dels Socialistes.

 

 

Pere Malondra (PSOE) ha expressat la seva satisfacció per incorporar la proposta socialista, que era  una baixada de l’IBI pel 2015,  al 0,54%  i que és bo per als ciutadans.

Coloma Terrasa (PP) ha explicat que és una baixada progressiva pel 2015 i 2016, i l’informe podia donar certa tranquil·litat al futur equip de govern. Es una proposta de baixada progressiva i ens trobam davant una proposta ajustada,però és assumible i té el vist-i-plau de l’informe d’intervenció.

Miquel Llompart(PI) a la seva intervenció ha expressat el vot favorable a la proposta i que al 2016 es notarà en la baixada dels imposts. Però ha volgut recordar que ha estat el govern del PP que ha apujat els imposts, i que aquesta baixada  s’hauria pogut fer al 2013 i no es va fer perquè estaven fóra de termini, que s’havia perdut un any.

El punt ha quedat aprovat per unanimitat.

 

El punt núm. 3 s’ha aprovat per majoria, amb el vots a favor del Grup PP  i l’abstenció del Grup PI i PSOE, la proposta modificació de crèdit 13/2014 crèdit extraordinari finançat amb baixa, Aprovar l’expedient de modificació pressupostaria 13/2014 d’uns 36.615 euros, en aplicació incrementada en el pressupost de despesa de contractació temporal ensenyament i substitució de personal benestar social, i en baixa a d’altres partides que disposaven de crèdit.

 

El punt núm. 4. s’aprova unanimitat, la ratificació Resolució de Batlia sobre l’aprovació de les bases que regulen la concessió d’ajuts per a l’adquisició de llibres de text i material lectiu escolar per el curs 2014/2015, Iniciar la convocatòria del procediment de presentació de sol·licituds relatives als ajuts per a l’adquisició de llibres de text, d’acord amb les  bases que s’adjunten.

 

El punt núm. 5. s’aprova unanimitat, la proposta atorgament de beques per alumnes que estudien a Universitats públiques espanyoles o de la Unió Europea, estudiants que realitzen estudis de FP de grau superior i grau mitjà i estudiants que han realitzat una beca Erasmus.

 

El Punt núm. 6. s’aprova per unanimitat, la proposta interpretació sobre els usos en les parcel·les industrials de l’àmbit del Polígon AS-21., d’acord amb la norma 1.1.03 “Interpretació de les normes” de les vigents NNSS, interpretar que els usos de l’annex 1 “Ordenances” del pla parcial estan desplaçats pels usos de les normes subsidiàries, encara que es mantenen les limitacions establertes en el pla parcial.  Aquestes limitacions afecten a l’ús comercial al detall quan només pot ser un ús annex a l’ús principal de magatzem  o d’industrial i només per a la venda dels productes emmagatzemats o produïts, i sempre que l’empresa compleixi els requisits de tenir més de 10 empleats en plantilla o, una facturació superior a 600.000 € o, una superfície comercial útil major de 200 m². No obstant això, no afecta a l’ús comercial  a l’engròs,  que es un ús permès per les normes subsidiàries i no exclòs pel pla parcial, sempre que es compleixin les limitacions d’aquest. Tot això, sense perjudici de les altres limitacions que concorren al polígon, ja sigui per trobar-se en un zona de possible risc d’incendis o, d’inundacions. El regidor d’urbanisme Martí Ferrer Totxo ha explicat que les NN.SS. són molt generalistes i en aquest indret es tractava d’acotar els usos al polígon. S’ha aprovat per unanimitat.

 

 

El punt num. 7 s’aprova per unanimitat la Proposta d’aprovació de les indemnitzacions meritades per les col·laboracions del Personal Funcionari de l’Ajuntament d’Alcúdia en les accions formatives, l’Aplicar a les col·laboracions del personal funcionari d’aquest Ajuntament en les accions formatives el barem d’indemnitzacions establert en el Decret 62/2011, de 20 de maig, de la conselleria d’innovació, interior i justícia, que regula les modalitats de col·laboració en les activitats formatives i en els processos selectius i de provisió organitzats per l’Escola Balear d’Administració Pública, i s’aprova el barem de les indemnitzacions que se’n deriven, i d’acord amb les condicions fixades en aquest reglament.

 

El punt núm. 8. no s’ha aprovat. Ha estat concretament la Moció presentada pel grup Municipal PSOE sobre la importació de fems a Mallorca des de l’Estranger, no queda aprovat amb el vots a favor dels Grups PSOE i PI, i els vots en contra del grup PP i vot de qualitat de la batlessa. Instar al Consell de Mallorca a que abandoni la idea del transport de fems de diferents ciutats europees a l’illa de Mallorca i que té com a lloc d’arribada el Port d’Alcúdia, i que L’Ajuntament d’Alcúdia rebutgi l’arribada de fems d’altres ciutats europees. Aquest punt no s’ha aprovat després de l’empat, repetir-se la votació i el desempat amb el vot de qualitat de la batlessa.

 

El punt núm. 9 no ha quedat aprovada amb els vots a favor del Grups PSOE i PI, i els vots en contra del Grup PP i el vot de qualitat de la batlessa, la moció que presenta el Grup Municipal Socialista i el Grup Municipal el Pi sobre l’anul·lació del decret 15/2013, de tractament integrat de llengües i l’acatament de les sentències i interlocutòries del TSJIB en relació a dit decret, L’ajuntament d'Alcúdia insta el Govern de les Illes Balears a acatar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de dia 22 de setembre de 2014 en relació al Decret 15/2013, així com les interlocutòries que ordenen la suspensió cautelar del TIL; L’ajuntament d'Alcúdia exigeix al Govern de les Illes Balears que iniciï un veritable diàleg social amb la comunitat educativa, així com amb la resta de partits de l’arc parlamentari, que redreci el camí d’estabilitat i normalitat del sistema educatiu de les Illes Balears que no hauria d’haver estat pertorbat pel bé de l’alumnat i de l’èxit escolar; L’ajuntament d'Alcúdia insta el Govern de les Illes Balears a que aquest diàleg fructifiqui en un pacte social i polític per l’educació de les Illes Balears que totes les parts implicades desitgen.

 

Precs i preguntes.

 

Seguidament el Grup PI, formula els següents precs i preguntes:

 

Beatriz Oneto ha demanat sobre les obres que hi ha,  una síquia obertes, al camí de Can Blau . La batlessa ha contestat que es tracta d’obres de Red Eléctrica, per l’ampliació de la línia d’alta tensió, per reforçar les línies, i per garantir el subministrament, que arribaran fins a la central vella i que tenen a disposició el projecte

 

Per altra banda, també Miquel Llompart ha demanat sobre la quantitat que ha de destinar l’Ajuntament d’Alcúdia per a finançar l’ampliació de l’EDAR.

La batllessa Coloma Terrasa ha respost que el primer any seran uns dos milions i el segon anys uns 800.000 euros.  En aquest sentit, Miquel Llompart  ha expressat que donada la situació actual i la necessitat de l’ampliació de la depuradora, no s’oposen a que s’avanci els doblers per part de l’ajuntament però que consti que és una situació atípica perquè normalment són els ajuntaments que van a demanar finançament al govern.

En aquest sentit, la batlessa ha reiterat que s’ha fet esforç per arribar a aquesta situació i que seran dos anys d’esforç que tendrà retorn a través del cànon de sanejament.

 

 

 

Miquel Llompart del Pi ha demanat una sèrie d’aclariments a la regidora de turisme ,  per un escrit de la tècnica de turisme  i per diversos articles a la premsa, sobre feines de l’Ajuntament amb  l’empresa de l’home de la regidora, que no han entrat a valorar, i sobre paràgrafs de l’escrit de la tècnica, que segons diu Llompart “si fós cert el que afirma la tècnica seria greu”.

 

Josefina Linares, ha explicat que són difamacions, que el seu home és un treballador de l’empresa, que no hi té accions, i que aquest tema sobre la tècnica de turisme, és una situació que ja va tenir lloc a l’anterior legislatura. També ha expressat que hi ha altres escrits per part d’aquesta treballadora, i que s’estan contestant i que els tendria informats. Linares ha explicat que s’obrirà un expedient disciplinari perquè les dues parts puguin explicar-se i treure’n conclusions.

Miquel Llompart ha expressat que acceptava les seves explicacions.

 

Per la seva banda, Pere Malondra del PSOE al seu torn de paraula, a l’apartat de precs i preguntes ha expressat que sobre el tema de la tècnica de turisme i la regidora, i tot l’esdevengut durant les darreres setmanes, s’han de prendre les mesures que facin  i demana un poc ordre per la imatge que es dóna al carrer. I que ja li havien respost tant la regidora com la batlessa amb l’obertura d’un expedient disciplinari per així queda aclarit.

 

Pere Malondra ha demanat sobre  les Subvencions de la bossa d’habitatges turístics de la conselleria de turisme, s’ha denegat una subvenció i a altres indrets de Mallorca sí que els hi han donat. Malondra ha qualificat “d’indigne” que un municipi com Alcúdia no hagi entrat a la llista de municipis amb subvenció. I també fora de la bossa de reserva.

La regidora de turisme Josefina Linares,  ha explicat que pensa el mateix, i que el govern farà un recurs davant la conselleria de turisme sobretot davant el  recolzament que hem tengut de l’agrupació hotelera, de l’associació de la restauració.

 

També des dels Socialistes s’ha demanat sobre el tema del carril-bici.

Segons ha explicat la regidora de turisme i la pròpia batlessa s’està pendent d’un ajuntament, ha explicat que es va mantenir una reunió dels tres municipis, amb els tècnics, i s’està pendent de la resposta del  batle de Muro, i s’ha de cernir el consens dels tres municipis per a poder obtenir la subvenció.

Pere Malondra ha demanat  fer un prec al conseller de turisme per a poder sebre què ha passat amb la subvenció.

 

També Pere Malondra ha demanat sobre la reunió que es va tenir amb els membres de la Fundació Torrens. Coloma Terrasa va parlar amb el president de la Fundació i els membres de la Junta rectora perquè la Junta rectora ha de prendre la decisió per a conservar l’autonomia de la mateixa fundació.

Coloma Terrasa ha expressat que se faci una   amb el secretari i membres per sebre cap a on hem d’anar.i Malondra ha vengut a bé.

Pere Malondra ha tornat a recordar que es convoqui el Consell Escolar, i la batlessa ha expressat que és un tema pendent.

Per últim, Pere Malondra ha demanat per l’obra de teatre de l’Adoració dels reis Mags i que és per una causa benèfica i volia saber si es farà.La batlessa contesta que es decidirà si es fa, que li contestarà.

 

 

 

PRECS I PREGUNTES DEL PÚBLIC

 

Hi ha hagut una pregunta del públic sobre el punt número 8 referent a la moció del tema del fems, que fa molta olor. Què passa amb la gent del Port d’Alcúdia. I també sobre els barcos que feien renou aquest estiu.

Coloma Terrasa ha expressat que el tema dels barcos són competència de l’Autoritat Portuària, i que no són decisions de l’Ajuntament i que aquesta queixa és la primera que té.

16 d'octubre de 2014

Coordenades UTM 31N ETRS89(510362,4411444) Copyright 2013 Ajuntament d'Alcúdia. Tots els drets reservats.

Avís Legal, Política de Privacitat i Protecció de Dades

RAT

Desenvolupat per 3digits